Salaris

In de zorg kun je rekenen op goede arbeidsvoorwaarden. Naast het salaris en vakantiegeld zijn er tal van regelingen waar je gebruik van kunt maken. Denk aan korting op je ziektekostenverzekering, studiekostenvergoeding en speciale verlofregelingen, bijvoorbeeld bij mantelzorg.

 

Salaris

Welk salaris je precies verdient in Zorg en Welzijn is afhankelijk van de functie waarin je werkt, onder welke cao dat valt, hoeveel uur je werkt en hoeveel (relevante) werkervaring je hebt. Daarnaast wordt er verschil gemaakt in salaris als je nog studeert (leerling BBL en duaal) of nadat je jouw diploma hebt behaald.

Onderstaand overzicht is indicatief. Aan de inhoud kunnen geen rechten ontleend worden. Bekijk de cao's en salaristabellen voor de geldende bedragen.

BeroepMinimaal bruto
per maand

(op basis
van een
fulltime
werkweek)
Maximaal bruto
per maand

(op basis
van een
fulltime
werkweek)
SchaalOp basis van

Leerling BBL of duaal

€ 1.184,43€ 2.048,54LeerlingCao VVT

Helpende

€ 1.863,09€ 2.555,74FWG-25Cao VVT

Verzorgende

€ 1.960,02€ 2.845,21FWG-35Cao VVT

Basis verpleegkundige

€ 2.554,00€ 3.468,00FWG-45Cao Ziekenhuizen

Gespecialiseerd verpleegkundige

€ 3.115,00€ 4.391,00FWG-55Cao Ziekenhuizen

Persoonlijk begeleider

€ 2.025,00€ 2.993,00FWG-40Cao Gehandicaptenzorg

Coördinerend begeleider

€ 2.151,00€ 3.289,00FWG-45Cao Gehandicaptenzorg

 

Extra's

Salaris is niet het enige dat je verdient. Werk je in avond-, nacht- of weekenddiensten, dan krijg je hiervoor een extra vergoeding. Vergeet ook niet het jaarlijkse vakantiegeld. En soms ontvang je ook een eindejaarsuitkering of 13e maand: een extra maandsalaris.

Pensioen

Het is misschien nog ver van je bed, maar zodra je met pensioen mag wil je ook een goed inkomen hebben. Afhankelijk van het werkveld waarin je werkt, is jouw pensioengeld verzekerd bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn of ABP.

Medewerkersvoordelen

Een werkgever kan naast de afspraken in de cao, ook aanvullende voordelen bieden. Bijvoorbeeld kinderopvang, reiskostenvergoeding, studiebudget, extra vakantiedagen, mantelzorgverlof en korting op verzekeringen. Lees er meer over op de websites van werkgevers. Bekijk de werkgevers.

 

Cao inclusief salarisschalen

Ieder werkveld in Zorg en Welzijn heeft een eigen cao. Hierin zijn alle afspraken over arbeidsvoorwaarden en alle rechten en plichten vastgelegd. Die gelden voor alle medewerkers die in dat werkveld werken. Bekijk de cao's hieronder.

Tip: in vacatureteksten wordt meestal verwezen naar de cao die van toepassing is. Dan weet je gelijk in welke cao je je verder kunt verdiepen als je solliteert voor een baan.

 

Heb jij nu een (gedeeltelijke) uitkering?

Zorg en Welzijn is een prachtige sector om in te werken. Als je nu een (gedeeltelijke) uitkering ontvangt, dan kan jouw inkomen gaan veranderen als je wordt aangenomen voor een betaalde baan. Bespreek jouw persoonlijke situatie met jouw werkcoach of klantmanager bij UWV of gemeente. Lees verder.